Wieloletnia roślina pnąca, zimująca w postaci karpy
korzeniowej i odrastająca z niej co roku. W stanie dzikim występuje dość
rzadko, pnie się oraz zwisa dookoła drzew i krzewów, natomiast na dużą skalę
uprawiany jest w tak zwanych chmielnikach (stosuje się go przede wszystkim do
wyrobu piwa), gdzie pnie się po sznurach przymocowanych do specjalnych
konstrukcji.
Chmiel kwitnie od lipca do września, a owocostany (szyszki
chmielowe) dojrzewają we wrześniu. Roślina rozmnaża się przez podział karp
korzeniowych na wiosnę. Surowcem zielarskim są szyszki chmielowe, które zbiera
się bez szypułek, wtedy gdy osiągnęły już normalną wielkość, ale nie są jeszcze
zupełnie dojrzałe (mają barwę zielonoseledynową). Główne składniki czynne
szyszek to: olejek eteryczny, związki żywicowe, flawonoidy i garbniki.
Z szyszek po wysuszeniu odsiewa się (na przykład na sicie)
drugi surowiec - lupulinę (gruczoły chmielowe z powierzchni owocostanów). Lupulina
ma te same właściwości co szyszki, lecz składniki występują w niej w większym
stężeniu.
Chmiel zwyczajny to pnącze łatwe w uprawie i mało
wymagające. Oczekuje słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska i żyznej,
przepuszczalnej lekko wilgotnej gleby.
Szyszka chmielu i lupulina działają uspokajająco na
ośrodkowy układ nerwowy, zmniejszają napięcie mięśni gładkich przewodu
pokarmowego, a ze względu na gorzki smak, pobudzają czynność wydzielniczą. Surowce
stosuje się w niepokoju, nadpobudliwości, w trudnościach w zasypianiu i
zaburzeniach snu, a także w zaburzeniach trawiennych w celu stymulacji apetytu
i zwiększenia sekrecji przewodu pokarmowego.
Komentarze
Prześlij komentarz